Saya = Penulis novel cinta melayu. So?

by 6:48 AM 9 komen
Hai dan assalamualaikum.


Ni aku repost balik dari status [status yang teramat panjang]. Sebab rasanya, aku tak nak terhadkan benda ni kat friends FB saja. Kalau rasa kau orang 'educated' (-,-), kau kena baca. Sebab ni aku post KHUSUS untuk kau yang melabelkan diri kau educated aje. Ehem. Maaf terkasar. =) 


*garu hidung*


Sejujurnya, saya tak suka tergolong dalam dunia orang educated. Err, correction. ORANG BAJET EDUCATED. eheh. eheh. ampun. Tapi yang saya nampak, golongan yang letak label 'educated' kat dahi masing-masing ni a bit POYOS. 



Dan saya baru sedar, rupanya di luar sana baaanyak orang-orang educated yang tak sukakan 'novel-melayu-cinta'.



"Cinta! Cinta! Cinta! Tolonglah wahai malaysian!"
"All about love. Bored."

Ececeh... bosan dgn cinta ya? Eheh. eheh. eheh. Rupa awak dah sebijik macam orang baru lepas frust nonggeng gara-gara cinta awak. 

[ at least kawan, u should stop posting new pictures with the boyfie every single time. i guess. erkkk. dengan muka duckface pulak tu?? tak secocok dengan komen awak tentang novel tu =P ]


"typical novel melayu" 
Errk. uhukk. Cadangan saya, mungkin awak boleh mula buat satu buku motivasi yang tak tipikal? Saya tau ada yang takleh terima statement suruh-tulis-buku-sendiri rupa gini, tapi mungkin... mana tau kan, dengan satu buku tak tipikal awak tu akan mula mengajak remaja melayu kita ke arah yang lebih educated? Idea saya, buku motivasi. Kalau nak buat novel pun, jangan ada isu cinta ya. Sebab cinta ni melalaikan. Ye dokk? 



"Bacaan rutin untuk golongan lalai. Terus dibuai novel khayalan."
uhm. brother, saya rasa, awak patut hentikan dulu aktiviti condemn-mengondemn bila mana awak tahu yang awak tak pernah try dekati even sekali pun novel-novel yang kononnya melalaikan tu.



"All the same theme . cliche." 
Lol. kan i dah kata. u should try to write one yang seriously tak cliche. awak boleh. saya yakin. =)



"X educated lgsungg." 
Lololol. *speechless*



Antara reaksi dari sang educated yang saya nampak: 
"Tenat melayu kita nih."
"Allahurabbi."
"Hampeh."
"Ya rabbi."
*sigh*
*facepalming*



Bila dengar reaksi macam tu, ini pulak reaksi saya : 

*tangan ke bahu, mata ke langit, lidah terjelir*
Seriously saaangat buruk duh. Rasakan nak facepalming sangat kan. Ahak. >.<

P/S: saya turut bersimpati kalau betul keadaannya setenat tu. tapi, well. macam saya kata. 

Stop blaming, and start yours. 



Kalau pun tak minat nak menulis, awak kena start menyokong industri buku motivasi @ buku lain yang tak tipikal. jangan takat kata aje. Tapi hakikatnya, kita sendiri tahu melayu & islam kita jatuh sebab minat pada bahan bacaan tu yang takde sebenarnya? Suatu hari nanti bila buku-buku yang awak sokong tu melekat di dinding kedai buku dengan caption 'buku popular', awak akan tau awak antara penyumbangnya. Tak adalah nak facepalming sangat bila tengok novel-novel tipikal melayu JERRR yang melekat di dinding bookstores kan. --"


Tapi... ada je yang saya kenal tak baca novel. Tak layan langsung. Yang mereka layan buku motivasi. 

Ada jugak yang memang tak pandang sebelah mata pun kalau dah nama bahan bacaan.


Tapi mereka tak letak diri mereka dalam golongan awak. Hehh. Saya tabik mereka. 


Serius saya kata, stop act as an educated one. Annoying. Awak rasa derajat awak tinggi dengan melontarkan kata-kata berbaur educated tu, tapi orang lain tengok awak, "errkkk." 

*dengan kening terjongket sebelah, bibir tercebir ke atas*

Eheh. Eheh.


Ohhh ya, saya antara penulis novel klise kalau awak nak tau. Tema utama: cinta. Dah dapatkan? Kalau belum, jom dapatkan! 




W/pun perit, tapi teringin jugak nak rasa apa penulis lain rasa bila karya diorang kena kutuk. best ke tak? 


=)

AlFatihah Hassan

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

9 comments:

  1. =) saya baru perasan kewujudan mereka. huhu. patutlah slama ni senior2 slalu post benda gini, rupanya diorang dah hadap lama dah. xtahannya, sy jumpa komen2 gini kat page orang educated je. sbb tu isunya kat sini EDUCATED. w/pun hakikatnya kita semua pun sama2 menuju ke arah educated tu kan. >.<

    ReplyDelete
  2. Sy bc novel melayu,novel english,dan buku motivasi.sy hanya nk komen tntg org kata 'typical novel melayu,cliche!' ,mostly penulis melayu bila pembaca komen mcm ni diorg akn suruh pembaca tulis buku yg xcliche.tp,xsemua org ada bakat menulis sb tu mereka xjadi penulis.novel english cthnya jodi picoult,paulo coelho byk tema yg xberdsrkan cinta semata2,apapun sy xsalahkan penulis sb sy tahu nk tulis novel tu bkn mudah.lgpun ada je penulis novel melayu yg xcliche RAM dan faisal tehrani cthnya.jgn marah pembaca,kritikan pembaca lah yg blh jdkan penulis lebih maju,tnpa kritikan kita akan berada pd takuk yg lama-nur

    ReplyDelete
  3. nur , =)
    maaf kalau entry saya lebih menampakkan side kemarahan. tapi sejujurnya, sy tak marah. bila org kritik, tu asam garam. terkilan tu ada, sentap tu ada, tp sy tak marah.

    Cuma, entry kali ni saya tekankan bila org terus TUNJUK MUKA SINIS bila dengar istilah 'novel melayu'. sedangkan saya tau, muka sinis tu ditunjuk tanpa dia cuba untuk dekati dulu mana-mana novel melayu.

    1 - jujur la ek, sy skrg pun pembaca novel jugak, bukan takat menulis. jadi terus terang, saya pun ada jugak kelaskan beberapa bijik novel tu klise. tapi untuk terus menghentam, saya tak patut. sebab dalam novel klise, mesti ada kelainan dari segi lain pulak. contohnya garapan, atau pengisian. [ pandangan saya ]

    2 - xsemua punya bakat, mungkin. sebab tu saya kata, kalau pun awak xminat nak menulis, paling tidak awak menyokong buku-buku lain yg tak tipikal. tapi masalahnya, mereka bukan saja tak bace novel, tapi membaca pun kurang. ni hakikat.

    3 - mereka yang saya katakan dlm entry ni, adalah mereka yang mencebir bila dengar istilah 'novel melayu'. belum lagi saya klasifikasikan novel tu novel kahwin paksa ke, novel antara dua derajaat ke, novel thriller ke... belum nur. jadi bagi saya, tu bukan kritikan.

    4 - pernah saya jumpa komen mcm ni, "semua uneducated. novel english takde ke?"

    =) rasanya awak pernah jumpa? sbb komen mcm ni merata, mostly oleh kaki2 educated. [maaf]. tapi kalau komen mcm ni, saya memang sentap terlebih. lawak tu lagilah. nampak sangat mereka yang melontarkan komen tu tak pernah baca pun novel2 tu. sebab seingat saya, dalam banyak2 novel sy pernah bace, ada sebijik dua je yang betul-betul kosong tak ada pengisian. yang lain, sarat dgn ilmu jugak. contoh paling senang, karya2 evelyn rose. emy roberto. etc.kalau takat nak cari novel english SAHAJA kononnya untuk jadi educated, habis tu sampai bila penulis malaysia boleh maju?

    p/s: pembacaan awak seimbang. hehhe. thnx anyway untuk peringatan awak. insyaAllah sy takkan melatah kalau tentu novel sy yg dikritik. =)

    ReplyDelete
  4. I read novel yang worthy dibaca. Sejujurnya cik, saya tidaklah menolak seratus peratus novel melayu cinta, ada je yang bagus macam Hlovate punya. Tapi cik, maaflah saya katakan, sekarang terlalu berlambak novel cinta yang memang hampeh. Yang bagusnya sedikit sahaja. Tulis novel cinta tidak mengapa, tetapi biarlah relatable dan bukannya downgradingkan wanita. Bagi saya novel atau drama atau filem sepatutnya diadun dengan campuran realiti dan fantasi, dan bukannya hanya fantasi semata-mata.

    ReplyDelete
  5. Saya rasa kan penulis novel cinta untuk dapat idea yang menarik dia perlulah mengembara...banyakan membaca dan mengkaji... buku 2... mungkin dengan pengalaman dapat memberikan kita inspirasi..
    contoh 1. sy selalu jumpe dalam novel ade watak perogol..knapa x cuba buat watak utama seorang bekas pembunuh..yg dahagakan kasih syg? Mcm2 kita boleh buat sebenarnya.. bukan semua orang mengalami percintaan seperti didalam novel....tau!! Merepek... mne ada lepas org jahat mati... akan bahgia selama2 nya...ada ke?? Ada yang mati..pun ada...
    2. Nk idea baru?? Buat la.. watak perempuan pemalas ke..hodoh ke...gemuk ke...kejam..ngada2..suka tidow... suka kentut..ke.. suka korek hidung ke..
    selalu dlm novel pmpuan watak utama misali , cantik nk mampos...perghh...mne ada org perfect di dunia ni... klu buat watak utama laki2 tu pendek gila..perempuan bapak tinggi nya..pun sweetnya..percintaan terhalang oleh ketinggian...kah kahkah... funny.. perempuan alien ke...tulis novel walai x masuk akal.. tpi seronok didengar pasti org suka... awak kena banyak lihat cerita luar jugak...japan..korea...inggeris... filipin...hindustan.. dan mcm2 lgi... byk la...pelik dan aneh.. pun ade...
    Pernah tak kita dengar watak utama seorang pembunuh? Seorang obses dengan kekasih htinya? Jiwang karat..suke bace puisi sgt gemarkan sastera? Watak utama yg berusaha keras.. dripada miskin..berjaya buke bisnes sndiri wlaupun kecil.?..watak perompak?? Watak bencinta dengan laki lebih muda..10 tahun? Hoho...watak utama suka bela binatang buas? Ape2 ajelah...watak gila pun tak ape.. klu ade penyakit kronik..atau trauma.. ke..byk la.. jgn la asyik dato2 tengku2 datin2...mat2 cuci kereta pun baik ape... kdg2 org miskin pun bhgia... knp cerita msti org kaya2..? Ada org idup sederhana...biase..jual goreng pisang..bhgia..

    ReplyDelete